Apetitul pentru distrugere: pentru a salva planeta, trebuie să luptăm cu deșeurile alimentare

Preluat din: WEF

Jurgen Fischer - Danfoss Cooling cold chains Deşeurile alimentare reprezintă un fenomen global ce cauzează foamete şi are un impact negativ asupra climatului nostru. Din fericire, există soluţii care pot reduce cantitatea anuală de deşeuri alimentare, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la oprirea încălzirii globale.

- 2 noiembrie 2017 De către Jürgen Fischer

Imaginați-vă că vă opriți la supermarket după o zi lungă de lucru și cumpărați trei pungi mari de alimente pentru cină. Apoi, în drum spre mașină, veți găsi cel mai apropiat coș de gunoi în parcare și aruncați o jumătate de sacoșă de alimente. La sosirea acasă, aruncați imediat cealaltă jumătate a sacoșei în coșul de gunoi din bucătărie.

În acest moment, probabil vă spuneţi în mintea dvs.: "N-aș face asta niciodată". Cu toate acestea, acest scenariu reflectă cu exactitate modul în care funcționează sistemul nostru alimentar actual. Aproape o treime din alimentele produse în lume sunt risipite, termen ce acoperă atât pierderile alimentare, cât și deșeurile. Diferența dintre pierderea alimentelor și deșeurile alimentare este destul de simplă. De exemplu, dacă merele recoltate cad dintr-un camion sau putrezesc în timpul transportului, se consideră pierdere de alimente. Cu toate acestea, dacă produsele alimentare destinate consumului uman se alterează sau rămân nefolosite, cum ar fi merele care se alterează în supermarket sau sunt aruncate de un client pentru că a cumpărat prea multe, se numesc deșeuri alimentare. Consider că este inacceptabil din punct de vedere social și etic faptul că 30% din toate produsele alimentare sunt risipite într-o lume în care una din nouă persoane este subnutrită.

Luați India ca exemplu. În timp ce este cel de-al doilea mare producător de alimente din lume, este, de asemenea, domiciliu pentru un sfert din toți oamenii subnutriți din lume. Ineficiențele și lipsa de refrigerare din lanțul de aprovizionare cu alimente provoacă în prezent o pierdere de alimente de până la 40%, ceea ce a dus la apariția foametei în rândul oamenilor. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) recunoaște și combate acest paradox prin Ziua Mondială a Alimentelor, o inițiativă anuală de conștientizare care vizează reducerea pierderilor de alimente, combaterea foametei și a sărăciei și protejarea climei.

Lanțurile de refrigerare pot reduce pierderile de alimente cu până la 40%

Acest fenomen nu are loc doar în India: o mare parte din pierderea alimentară a lumii provine din lanțurile ineficiente de aprovizionare. Majoritatea alimentelor consumate astăzi sunt perisabile, inclusiv fructele, carnea și lactatele. Institutul pentru Energie din Birmingham, Marea Britanie, estimează că până la 90% din risipa alimentelor din țările în curs de dezvoltare provine din pierderea alimentelor undeva de-a lungul lanțului de aprovizionare. Ambalarea, depozitarea și transportul produselor perisabile la temperatura potrivită prelungesc durata lor de viață, reducând pierderile de alimente, conform propriilor estimări, cu până la 40% în țările în curs de dezvoltare și se asigură că mai multe alimente ajung pe mesele populației aflate în continuă creștere.

Limitarea pierderilor alimentare va avea beneficii societale de amploare

În fiecare an, 940 miliarde de dolari se pierd și 4,4 miliarde de tone de gaze cu efect de seră sunt emise în timpul producției de alimente care nu vor fi consumate niciodată. Gândiți-vă la un litru de lapte care se alterează pe raft, în supermarket. Nu numai că acest lapte nu aduce profit pentru proprietarul supermarketului, ci generează şi pierderi financiare în ceea ce privește costurile de depozitare și de transport. Mai departe, în lanțul de aprovizionare, există și vacile necesare pentru producerea laptelui, a hranei necesare pentru vaci și a suprafeței de teren ocupate pentru a produce această hrană, precum și a multor altor factori în producția sa. Dacă vom folosi mai eficient produsele alimentare pe care deja le producem, va fi posibilă distribuirea produselor proaspete către un număr mai mare de persoane fără a afecta mediul înconjurător. Ameliorările din cadrul lanțului cu amănuntul în țările în curs de dezvoltare pot, de asemenea, să sporească în mod semnificativ venitul fermierilor mici, acolo unde o parte mai mare din producţia lor va ajunge la consumatorul final.

Lanțurile de refrigerare digitale și eficiente reduc deşeurile alimentare

Este o presupunere greșită că fenomenul de pierdere a alimentelor apare în principal în țările în curs de dezvoltare, în timp ce deșeurile alimentare predomină în lumea dezvoltată. De fapt, în ciuda faptului că au instalații moderne de depozitare frigorifică, depozite frigorifice și acces la un transport frigorific, Europa încă suferă de o rată a pierderii alimentelor de 40%. Motivul principal al acestor pierderi este lipsa sistemelor de monitorizare și urmărire, care leagă toate elementele diferite ale lanțului de refrigerare. Deoarece diferitele părți ale lanțului de refrigerare e sunt deseori operate de persoane sau companii diferite, este dificil să se garanteze că produsele au fost păstrate la temperatura corectă de-a lungul fiecărei etape a lanțului.

Urmărirea temperaturii în timp real a produselor printr-un sistem de urmărire situat în cloud asigură că produsele rămân la temperatura și umiditatea corecte, maximizând siguranța alimentară și securitatea. În cazul în care temperatura scade sub limitele acceptabile, alertele sunt declanșate pentru toate părțile care se ocupă de monitorizare, iar cel responsabil cu acest lucru poate acționa rapid pentru a rezolva situația. Aceste niveluri de transparență și securitate oferă avantaje deosebite fiecărei persoane implicate în proces, de la fermier la distribuitor, la expeditor şi la băcănie. Fiecare poate fi sigur că produsul a fost manipulat corespunzător. În trecut, monitorizarea temperaturii a fost o parte trecută cu vederea dintr-un lanț de refrigerare eficient, dar noile inovații în tehnologia de urmărire au găsit această soluție care ar putea asigura cea mai mare eficiență și ar reduce și mai mult pierderile de alimente.

Păstrați toate cele trei sacoşe de alimente

Vă încurajez să vă gândiți la propriile obiceiuri de cumpărare și de consum următoarea dată când mergeți la supermarket și nu uitaţi cât de multă hrană a fost deja pierdută în drumul său până acolo. Noi, cei de la Danfoss, vom continua să producem inovații care vor eficientiza lanțul de refrigerare. Colaborând, putem contribui la reducerea pierderilor de alimente, la creșterea calității și siguranței alimentelor și la utilizarea eficientă a resurselor planetei noastre.

 

 

Socializați Participați

Doriți să socializați cu noi?

Haideți să ne cunoașteți și să participați la conversație