Chiar poate Danfoss să rezolve una din cele mai mari provocări ale unei rețele CC?

Danfoss_DCGuard Așa-numitul „Război al curenților electrici” a avut loc acum mai bine de secol. Thomas Edison a rămas în istorie ca unul din cei mai devotați susținători al transmisiei de putere pe bază de curent continuu (CC). La polul opus, rămâne inventatorul Nikola Tesla care considera că curentul alternativ (CA) este de departe cea mai bună soluție. La acel moment, părea că CA câștigase bătălia. În principiu, deoarece transmisia pe distanțe lungi devine posibilă doar după invenția transformatorului.

- 25 martie 2019 De către Danfoss Drives

Așa-numitul „Război al curenților electrici” a avut loc acum mai bine de secol. Thomas Edison a rămas în istorie ca unul din cei mai devotați susținători al transmisiei de putere pe bază de curent continuu (CC). La polul opus, rămâne inventatorul Nikola Tesla care considera că curentul alternativ (CA) este de departe cea mai bună soluție. La acel moment, părea că CA câștigase bătălia. În principiu, deoarece transmisia pe distanțe lungi devine posibilă doar după invenția transformatorului.

CA rămâne forma principală de transmisie a puterii în zilele noastre, dar CC câștigă din nou teren. Cele mai multe echipamente moderne folosesc CC într-un fel sau altul, de exemplu, luminile LED, calculatoarele, telefoanele mobile și convertoare de frecvență. Folosirea CC în locul CA ar putea îmbunătăți atât eficiența sistemului, cât și amprenta de carbon a sistemului cu până la 10-20%. Mai mult decât atât, există un potențial extraordinar de economisire a energiei, în special atunci când se combină o rețea CC, stocare de energie și/sau generatoare cu viteză variabilă.

Principalele beneficii ale utilizării CC sunt:

 

  • Mai puțină conversie CA la CC și CC la CA
  • Mai puține filtre și transformatoare
  • Fără curent reactiv
  • Nu este nevoie de sincronizare
  • În cadrul sistemelor de funcționare, energia de frânare regenerativă (energia care se întoarce de la motor) poate fi utilizată fără niciun fel de conversie

 

Cu toate acestea, una din cele mai importante provocări atunci când vine vorba de o rețea CC, este aceea de a asigura caracterul selectiv și protecția în cazul unui scurtcircuit.

La fel ca în cazul oricărei alte rețele, la un moment dat, pe o rețea CC, există riscul apariției unui circuit defect. Pentru a preveni accidentele sau leziunile, este nevoie de dispozitive selective sofisticate de protecție pentru scurtcircuit. În consecință, Danfoss Drives a dezvoltat noul VACON® NXP DCGuard™, o rezistență supresoare pentru curentul de scurtcircuit prin comutarea la tranzistorii IGBT. VACON® NXP DCGuard™ detectează și oprește orice CC defect și izolează partea defectă a sistemului în micro secunde, protejând partea neafectată. De aici și selectivitatea completă între rețelele CC.

VACON® NXP DCGuard™ se bazează pe un invertor VACON® NXP standard și un nou software de aplicație. Gama completă a produselor 3–4140 A și 465–1100 VDC sunt deja Omologate de DNV-GL.

Odată cu lansarea VACON® NXP DCGuard™, este oficial: Danfoss Drives are în portofoliu toate componentele necesare pentru a construi o rețea CC. Din ce în ce mai des, observăm modul în care rețelele CC pot fi utilizate, spre exemplu, pentru a economisi energie și a folosi energia regenerabilă. În contextul actualelor regulamente la nivel mondial, cum ar fi acordul de la Paris, solicitarea unor cerințe mai stricte în ceea ce privește eficiența energetică a vaselor, precum și prevederile IMO pentru o reducere de 50% a emisiilor până în 2050, una dintre principalele industrii care ar putea beneficia de o rețea CC este industria maritimă. Există, de asemenea, o cerință comună în sectorul maritim conform căreia o defecțiune a unei părți a unui sistem nu va afecta întregul sistem, condiții în care VACON® NXP DCGuard™ devine o completare esențială la rețeaua electrică a vasului.

Experiență demonstrată

Încă din anul 2009, Danfoss a oferit unul dintre primele sisteme de rețele CC pentru un crucișător de râu. În acest moment, există mai mult de 50 de vase la fel, care sunt în funcțiune. În anul 2016, primul VACON® NXP DCGuard™ a fost montat pe un feribot de râu în Amsterdam. Prin utilizarea tuturor produselor de hibridare de la Danfoss Drives, în cadrul aceleiași rețele CC, eficiența energetică, precum și caracterul selectiv al sistemului ajung la un cu totul alt nivel.

 

 

Socializați Participați

Doriți să socializați cu noi?

Haideți să ne cunoașteți și să participați la conversație